iul. 262012
 
Articolul asta m-a lasat receHmm.. se putea si mai bineInteresant articolulMi-a placut mult de totExcelent (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Încarc...


If you’re going to San Francisco… Be sure to wear some flowers in your hair ….. If you’re going to San Fran… Trosc, Bang, Zdrong, Johnyyyyyyy… C’mon man moooove (hai mișcă-te)… trosc, zbang.. piu piu piu piu… zbang. Ce puii mei se aude frate? Ce frumos dormeam eu și fredonam melodia lui ScottMcKenzie că numai asta aveam în cap de vre-o săptămână.. Zbang!! Hai să-mi bag zici că e cutremur… Mă uit pe geam și constat că venise mașina de gunoi și băieții se distrau în voie aruncând containerele de tablă de colo colo… Aloooooo!!! Shut the f.. up!!! Urlu de la geam dar nimic… Vai de mine și este doar 6:45… să vă ia toți sfiții cu gălăgia voastră cu tot. Au plecat… adorm la loc… 

For those who come to San Francisco…. Summertime will be a love-in there…. In the streets of San Francisco… Gentle people with flowers in their h… Zbang, zbang, zbang..bang..g.g.g.g.. Aaaa.. capul meu.. acum s-a trezit și Diana.. acum ce mai e?  Unul cu un cărucior de marfă căra niște lăzi pe scară în sus și apoi se întorcea cu alte lăzi goale… Tang, tang, tang, tang… Iar minunăția de scară trecea pe sub camera noastră. Aaaaaaa!!!! Bună dimineața și ție și căpiată să-ți fie căpățâna aia seacă!!!  Ne-ai făcut capul calendar la 8:30 sâmbăta. Dau prin stație lui Mr. Like… Roger roger.. dormi? Ăsta nimic…. Abia pe la un 10 se deranjează să se trezească și el… Hai băăăă… Gata leneveala, plecăm să explorăm San Francisco!!

 

 
Hotelul nostru, cu toată ambianța de 4 stele de mai sus, pentru care am plătit destul de multicel la care se adaugă și camera minusculă pe care ne-au pus-o la dispoziție, deci un all inclusive de coșmar, totuși, cu toate prostiile ăstea, are un singur mare avantaj : este plasat în zona cu principalele chestii de vizitat sau oricum destul de aproape de cele mai multe dintre ele. Prima oprire și primul impact cu civilizația și arhitectura Americană este piața Union Square unde ne impresionează imediat clădirea de peste 20-30 de etaje cu lifturile ei exterioare, panoramice, așa că nu stăm mult pe gânduri și îi și facem vreo câteva poze. Înaintăm așa fără o direcție anume și fiecare este concentrat să surprindă cu propriul aparat de fotografiat cât mai multe din frumusețile, ciudățeniile și luxul pe care San Francisco ni le dezvăluie la fiecare pas. 

 

 

 


Un jeep imens pe dreapta, un microbuz de asemenea XXL pe o stradă lăturalnică, faimoasele magazine Bvlgari, un homless întins la bronzat în mjilocul trotuarului, un exhibiţionist la fundul gol pe bicicletă, faimoasele tramvaie Cable Car sau chiar tramvaiele din Milano, sunt primele semne care ne dau Bună Dimineața în unul din marile orașe din California lui Schwarzennegger până mai anul trecut, sau a domnului Brown acum.


 

 
Bai, care mi-ai zis mă că în San Francisco o să mă congelez de frig?! Deja mi-a luat foc capul!!! Și mai am și geaca pe mine.. Bine, glumesc pentru că cine mi-a zis avea dreptate, aici chiar este răcorică vara și este și foarte multă ceață de dimineață dar se pare că noi suntem cei mai norocoși vizitatori din perioada asta pentru că astăzi vremea este perfectă așa că multumim cui ne iubește acolo sus și continuăm explorarea. Dar, cum orice lucru bun începe cu o pauză, așa și o explorare pe măsură începe cu o pauză… de masă, numai bună să ne luăm și noi micul dejun așa pe la ora 11 dimineața. Și ce putem să mâncăm la micul dejun dacă nu BURGERS!!


Băgăm bine la ghiozdan și profităm și de faptul că aveam internet gratis în barul ăsta și vorbim și cu toate neamurile să le anunțăm că odraslele au ajuns cu bine în America, dar și să-i informăm că aici suntem cu 10 ore în urmă față de ei și deci să nu care cumva să le vină vreo idee creață să ne sune când ne e somnul mai dulce. Hai că, și așa până mănâncă Diana găleata asta de hamburger, pot să ies un pic afară și să-l dau pe spate pe nașu cu câțiva zgârâie nori de aici din zonă, că știu că-i plac mult și că îl ia și amețeala imediat. Ce bine cu Skype-ul ăsta… Ia uite nașu ce părere ai? Waaaaawww… se aude la nașu’ în cameră și noroc că aia mică nu dormea că sigur își lua căpăceală! A rămas fără cuvinte nașul… așa că m-am mai plimbat un pic, cât m-a ținut wireless-ul ca să-și mai revină. Gata, închidem cu greu și spunem noapte bună somnoroasei, pe acum, Românii, și noi ne continuăm explorarea mai ceva ca nea Portola care a descoperit prima dată, pe uscat, acest oraș din golful cu același nume. Dacă nu știi, află că mult timp s-a crezut că San Francisco-ul este de fapt o insulă și mai târziu au descoperit că era legat de continent. 

 

 Buuun, acum că am alimentat în stil extra large, ca mai toate lucrurile de pe aici cum îți spuneam, plecăm în sfârșit să vizităm. Woooww… uite mașină de poliție așa cum vezi în filme. Zici că sunt copil mic, așa mă bucur și normal că-i fac imediat o poză. Prima oprire este în port, unde la intrare găsim și o piață specifică. Nu era chiar ca la noi că nimeni nu mi-a zis Hai la mama să-ți deja fasolea ieftină, sau alte replice specifice plaiurilor mioritice. Aaa… Uite praz! :)) Oare o fii la fel ca la noi? Totuși mă abțin de la gesturi oltenești 🙂 și înaintăm spre faleză, atrași de imaginea unui pod undeva în depărtare.


 

Ce frumos se vede Bay Bridge, că despre el era vorba, și Treasure Island (Insula Comorii) de la mijlocul lui. În general toată zona Golfului San Francisco te impresionează prin măiestria cu care oamenii au reușit să cucerească teritorii aparent înconjurate total de apă și să scurteze prin adevărate minuni arhitecturale, drumurile zecilor de călători. Îmi aduc aminte cum m-am uitat gură cască vre-o oră pe Discovery Chanel să văd cum s-a construit podul acesta cu circulația pe două niveluri, jos un sens cu patru benzi și sus celălalt sens cu alte patru benzi, dar care tot nu sunt suficiente și momentan se construiește altul lângă. Cum totul este deosebit, nici portul nu se putea lăsa mai prejos și m-a lăsat să-l surprind într-o poză în timp ce un pescăruș zbura agale și chiar mi-a cerut să te salut din partea lui.

 
 
Programul este destul de strâns astăzi conform planului din imagine, deoarece vrem să vedem cât mai multe și să profităm din plin de vremea bună. Nu mă apuc acum să fac pe ghidul turistic cu top 10 chestii de văzut în San Francisco că asta cu siguranță găsești și tu cu o scurtă căutare pe Google. O să-ți atașez pentru fiecare oraș sau loc frumos pe care o să-l vizităm pe coasta de vest, câteva idei pe care eu le-am strâns de pe internet, să te ajute în caz că vrei să ai mai multe detalii. Hai acum lasă cititul linkurilor și hai cu noi pe Lincoln Highway, pe malul Pacificului. 
 
 
Da știu că e cald.. nu te mai plânge. Uite și Mr. Like a transpirat ca naiba dar nu scoate nici un cuvânt.. de Diana nu zic nimic pentru că este în mediul ei cu căldura asta iar Sleeping Beauty pare să îndure ușor valul de căldură, cred că și ajutată de frumosul peisaj ce se așternea în fața noastră în timp ce înaintam Pier cu Pier (chei/debarcader). Bine mă că voi sunteți toți slabi și numai pe mine sfârâie slănina!!! Off mama ei de treabă… A nuuu… harta zice că trebuie să facem stânga și să urcăm pe scările ăstea multe… Nuuuu… Dacă și Mr. Like e descurajat și el e atlet pe cinste, închipuie-ți ce ochi a făcut burta mea când a văzut cât are de urcat.

 

Și unde am urcat… zici tu acum în gând… băi am urcat la Telegraph Hill, un deal unde se află un turn, turn care în trecut fusese folosit ca un punct de depistare mai ușoară a incendiilor dacă am înțeles eu bine ce scria pe acolo că mi-a fost lene să citesc tot. Am răms impresionat de numele lui, și anume Coit. Acum na, știu că în română sună ciudat dar așa o chema pe doamna aia care a donat o mare parte din averea ei pentru înfrumusețarea orașului. Acum de ce o chema așa nu știu… poate era una așa nehotărâtă și se co… hotăra greu până să ia o decizie 🙂 Dar, deja înainte să urcăm în turn începem să întrezărim câteva dintre faimoasele simboluri ale San Francisco-ului și în primul rând ne sare în ochi Golden Gate, care, chiar dacă învăluit un pic de ceață, nu putea să-și ascundă faimoasa formă cunoscută de milioane de oameni în întreaga lume.


 

 
Odată ajunşi sus suntem întâmpinaţi şi acceptăm cu bucurie vânticelul care pătrundea pe lângă tocul geamurilor şi ne răcorea motoarele încălzite puternic de vremea neobişnuită pentru această perioadă a anului în San Francisco. De asemenea panorama asupra faimosului oraş cu Pod de „Aur” ne lasă efectiv fără cuvinte şi rămânem minute bune nemişcaţi şi profund emoţionaţi de peisajul de vis. Este prima panoramă pe care o vedem în america iar San Francisco, chiar dacă nu este faimos pentru numărul zgârâie norilor, are câteva clădiri care te fac pur şi simplu să tresari de emoţie. Ia fii atent:
 
 
 
Cât timp ai rămas şi tu mască aşa cum am rămas noi, am mai făcut un tur pe aici şi ne-am învârtit admirând cu plăcere fiecare grad din cele 360° de splendoare pe care ni le pune la dispoziţie turnul doamnei Coit. Pe lângă clădirea ţuguiată pe care ai văzut-o în imaginea anterioară, care apropo se numeşte Transamerican Pyramid, ne-am mai bucurat privirea şi cu alte locuri celebre de aici cum ar fi: Insula Alcatraz, Lombard Street, Golden Gate, Bay Bridge, Pier 39 şi multe altele pe care oricum o să le descoperim şi o să le admirăm împreună în zilele următoare. Momentan îţi arăt câteva fotografii de aici de sus.

 

 

 
Foarte foarte frumos totul până acum. Suntem încântaţi la culme şi realizăm abia după vreo 30 de minute cât de înclinate sunt străzile pe aici şi câte urcuşuri şi coborâşuri pot să fie. Oare cum or face nenii ăia de două sute şi ceva de kg pe care i-am văzut noi umblând cu tubul de oxigen după ei.. şi am văzut destul de mulţi totuşi. Am mers un pic agale fără o direcţie anume, doar să admirăm frumuseţea oraşului şi să ne minunăm de cât de aerisit putea să fie şi cât de norocoşi sunt oamenii de aici pentru că mai de pe la orice geam aveai o privelişte de invidiat. Dar lasă… să stea ei cu peisajele că dealurile ăstea în fiecare zi eu nu le-aş urca nici bătut. 

Şi uite că am ajuns la Pier 39. Mamăăă câtă lume şi ce hărmălaie de parcă se dau bani gratis. Ce vedeţi băi aici de vă înghesuiţi aşaaAAAAAA…. ce tareee!!! Uite sunt o grămadă de foci. Superb! Băi şi câtă lene aveau în ele şi cum stăteau ele tolănite aşa la soare. Ne distăm un pic, mai ales că ălora mai tinere le ardea de joacă şi se împingeau jos de pe platformă în râsetele sutelor de copii dar şi părinţi prezenţi aici. Frumos aici la Pier 39 ai o grămadă de chestii de făcut dar noi ne limităm momentan la a admira focile şi turiştii care tocmai plecau în larg, demarând în trombă şi lăsând un ocean înspumat în spatele lor la bordul bărcii de mare viteză Rocket Boat. Hmmm… Par că se distrează oamenii ăia de pe barcă… zice Mr. Like… ce zici.. ne băgăm şi noi? Hmm.. îmi cam surâde ideea… Diana? Diana când a auzit a dispărut imediat… ea nu se urcă acolo! Sleeping Beauty? Nu nu… mulţumesc frumos dar îmi place pe uscat! Hai mă!!! Nimeni nu se bagă? Mr. Like se pare că nu mai avem doritori… mergem doar noi doi? Hai! Păi hai!


 


 
 
Şi uite aşa după o jumătate de oră la coadă suntem acum pe Rocket Boat unde un rotofei de băiat, mult mai rotofei decât mine cum cică mă complimentează Mr. Like, făcea glume acolo la porta voce în timp ce ne explica nişte măsuri de siguranţă. Dar nu trebuie să ne panicăm, după cum spunea că cică ieşirile de siguranţă sunt peste tot în jurul nostru. Trebuie doar să ne alegem o zonă şi să sărim…. Sărim… în sus de bucurie că doamna de la cârmă a ambalat motoarele şi a plecat în strigătele și țipetele turiştilor pe un fundal muzical superb ce făcea atmosfera și mai spectaculoasă. Nu are rost să-ţi descriu senzaţia pentru că nu aş reuşii niciodată să surprind în cuvinte vântul care bătea cu putere din faţă, forţa gravitaţională care ne făcea sângele să pulseze cu putere în cap la fiecare frână bruscă şi schimbare rapidă de direcţie sau frumuseţea pe care o afişa San Francisco-ul văzut de aici din largul oceanului. Tocmai pentru că nu pot să-ţi descriu bine ţi-am făcut un filmuleţ unde dacă eşti atent o să observi şi manevra „parşivă” de frână bruscă urmată de acceleraţie la fel de bruscă care nu a făcut altceva decât să ne prezinte direct pe mutre şi aparatele foto,  multă multă apă sărată şi receeeeeee. Ca să nu-l fac de râs pe haiosul și glumețul rotofei nu l-am mai pus în film când s-a crispat tot și s-a scăpat pe el, cred, în momentul în care ne reîntorceam în port și o altă navă numită Golden Bear, încerca să iasă iar rotofeiul își pierduse toate cuvinetele de panică și mai putea doar să strige disperat Golden Bear, Golden Bear, fără să mai aibă timp să se așeze pe scaun din cauza accelerației bruște.
 
 
 
Woooww!! Ce tare a fost… dar acum sunt cam palid la faţă şi îmi cam vine să vomit… Mamăă.. se învârte pământul cu mine… e clar.. sunt praf la sporturi de genul.. Îmi ia Diana un covrig să mănânc ceva şi să mă mai liniştesc şi pornim agale spre un magazin de aparatură foto că vroiam să ne tunăm un pic „Nikoanele”. Mr. Like, care este ca tanti de a sponsorizat turnul ăla de mai înainte, stă şi se scarpină în cap vreo 15 minute dacă să ia un obiectiv la aparat sau nu. În timpul ăsta ăla de la magazin îi reduce preţul de 2 ori şi-i dă şi o lentilă bonus. Hmm… să-l iau, mă întreabă. Ia-l mă.. e super preţ, mult mai ieftin ca la noi! Hmm… să-l iau.. să nu-i iau… hmm… Ia-l.. merită, trust me (crede-mă). Vine ăla de la magazin şi-i zice -35% ultima ofertă. Ia-l măăăă!!! Şi l-a luat, dar mai mult de gura mea. Buun, acum că ne-am luat, obiectiv, filtre, folie protectoare, baterie şi alte prostii mergem spre Torpedo Wharf ca să admirăm un pic apusul.

 

 
La nici doi paşi de unde eram, alt magazin foto, cu un jmecheraş pe post de vânzător. Necredinciosul ăsta de Mr. Like mă ia să vedem preţurile şi aici,  pregătit să-mi „dea după cap” dacă a făcut afacere proastă 🙂 Îl întreabă pe ăla preţul şi când îi răspunde aproape dublu față de cât dăduse, nu mă pot abţine, şi mă pufneşte instant râsul spre nervii ăluia că cică is an offense in the states to laugh in somebody’s face ( e o ofensă în State să-i râzi lu unu în faţă). Aha.. dar politica ta de „japcă pe clienţi” nu e tot un offense? Mamă ce s-a enervat, aşa de mult că-i face o super ofertă lu’ Mr Like. Cică: ţi-l dau la 99 şi îi bag şi un deget în c*r (asta a zis în spaniolă) prietenului tău ca să-i şterg zâmbetul de pe mutră. I-auzi Mr. Like.. Super ofertă la ăsta astăzi!! 🙂 ‘Te mă şi plimbă-te de mameluc… şi plecăm.

 

 

 Mergem agale prin părculețul de aici, admirăm și niște chopper-e de mai toată frumusețea și ne apropiem de submarinul Pampanito, dar nu prea avem chef acum de urcat în el. În schimb avem chef să ne prostim și să redevenim copii încă o dată într-o sală plină cu jocuri din ălea de odinioară unde nu am putut să nu stăm măcar o jumătate de oră și să tragem de toate manetele posibile și să apăsăm pe toate butoanele disponibile. Abia abia ne-a luat Mr. Like pe mine și pe Diana de acolo că să mergem să prindem apusul.
 

 

 
 
 
 
 
Ei bine, acum am înțeles de ce faimosul pod se numește ”Golden” Gate Bridge, uită-te și tu cum poate să strălucească în razele calde ale soarelui care se pregătea timid să se ducă la culcare. Bine explicația oficială este alta dar mie îmi place mai mult explicația asta dată în acest moment de natură. Facem o mică sesiune de ”photo shooting” mai ales ca să testăm și gadgeturile proaspăt cumpărate și apoi ne îndrpătăm ușor pe jos spre China Town să mănânce și burticile noastre ceva că a trecut mult timp de când nu am mai făcut-o iar în drumul nostru am zis că nu se poate să nu-ți surprind și frumusețea nocturnă a San Francisco-ului.

 

 
 
 

Băi ne-am învârtit de ne-au ieșit ochii dar să fiu eu dacă am putut să găsim faimoasa poartă cu ”intrarea oficială” în orașul chinezesc. Până la urmă am renunțat că ne era foame și am intrat în primul restaurant care ne-a inspirat. Aici aveam să aflăm, ceea ce am remarcat și mai târziu la alte restaurante, că bucătăria în state se închide pe la 21:30 – 22:00 și cum era deja zece fără zece, am primit ordin să ne hotărâm urgent că altfel mâncă o gură de aer proaspăt pe terasă. Aaa.. apropo de terasă, nu stătea multă lume aici, cei mai mulți erau înăuntru dar cum noi intrasem special pentru terasă, am insistat să stăm acolo iar tanti de la intrare ne-a zis ok, dar să nu vă speriați de șoricei că seara mai ies la plimbare!! După replica asta sincer toți am mâncat cu mare strângere de inimă și cu atentă analiză a lucrurilor de le aveam în farfurie. Hai băăă… că e bună mâncarea, zic eu…. Dar și eu răscoleam bine fiecare bucată înainte să o mănânc! 🙂 
 
Am mâncat excelent măi mofturosule, nu mai strâmba din nas… gata, hai la somn că suntem rupți de oboseală, abia aștept să mergem mâine să vedem podul de aproape. Somn ușor între timp.

 

Articolul asta m-a lasat receHmm.. se putea si mai bineInteresant articolulMi-a placut mult de totExcelent (1 votes, average: 3,00 out of 5)

Încarc...

.

Galerie Foto

 

.

  2 Responses to “Și-am purtat flori în păr la… San Francisco 1/2”

  1. 🙂 Eu in locul lui mister Like mai luam un obiectiv de la dl smecheras, asa sa vedem daca respecta ''oferta'' pana la capat 🙂 Hihihhi!!!
    Hai ca sunt rautacioasa 🙂
    Super aerisit orasul mi s-a parut! Sau cautati voi zonele nepopulate?

Cristi si Diana