Oct 312014
 

2013-05-05-21-47-30-21.JPGBună searaaaaa…. ce mai faci? Știi ce zi este astăzi? Ei bine azi este 1 Mai 2013, da știu, sunt foarte în urmă cu povestitul dar asta o să-i dea o notă aparte amintirii pentru că o să o retrăiesc acum din nou alături de tine. Cum îți povesteam în ultima postare, azi venim dinspre Castellabate, orășelul acela care a fost ales de regizorul Luca Miniero pentru a exemplifica tradiționalismul și obiceiurile pure, precum și diferențele importante ale celor ce locuiesc în Sudul Italiei față de cei din Nord.

 

Pe drum am dat un telefon să anunțăm că ajungem mai devreme decât indicasem, adică la ora 16 și nu la 18 și se pare că acest telefon l-a debusolat total pe Riccardo care o ‘ardea’ și el liniștit la malul mării și acum trebuie să-și întrerupă programul ca să vină să ne cazeze pe noi.

 

Din voce Riccardo îmi părea tipicul ‘romanez’ care îmbrățișase rapid sloganul ‘dolce far niente’ și care și-ar fi dorit ca lucrurile să se rezolve de la sine fără ca el să trebuiască să miște un pai. Mă rog, să nu judecăm oamenii doar după 2 minute de conversație la telefon. Oricum, nu a avut încotro pentru că aia era meseria lui așa că până la urmă rămâne că ne vedem la ora 16 în Roma.

 

2013-05-05-21-47-30-35.JPGBineînțeles ca dacă cineva în Italia, dar mai ales la Roma îți zice că ajunge la ora 16 nu înseamnă că tu trebuie să fii acolo de la ora 15:55 așa cum ești obișnuit cu nemții de exemplu. Nu dom’le, ora 16 este așa indicativă, să știi că începând cu ora aia sunt șanse să se pună el în mișcare și deci în funcție de condițiile din trafic și voia Celui de Sus să ajungă când s-o putea. Așa și aici, la 16 când noi am ajuns în Roma, Riccardo ia-l de unde nu-i. Așteptăm ce să facem dar nu e foarte neserios și pe la un 16:30 apare în în pantaloni scurți, tricou și un fular șmecher la gât??, mai ceva ca Fabrizio Corona, fostul iubit al lui Belen . Parchează fix în poartă și apoi ne descarcă 2 tone de vrăjeală motivând întârzierea. Începem să urcăm spre apartament. Spun apartament și vorbesc și despre Riccardo al nostru pentru că din păcate la Roma nu am mai reușit să găsim hoteluri, adică mă rog, tot ce găsisem începea de la 1.800 EUR 3 nopți așa că am preferat un Bed & Brekfast pentru că și așa în dățile precedente când am stat la 3 stele nu e că am avut cine știe ce confort. Este important acum că locația este relativ aproape de centru.

 

Domnul Riccardo ne prezintă apartamentul care are 8 camere, fiecare cameră are aer condiționat și baie proprie, deci condiții ca la hotel iar momentan din cele 8 camere suntem doar noi, cel puțin pentru seara aceasta, deci foarte tare. Ne explică el una alta și apoi se tirează și noi rămânem să ne odihnim un pic.

 

 

2013-05-05-21-47-30-2.JPGCel mai bine este să explorezi Roma pe jos pentru că la fiecare colț de stradă, la fiecare oprire, în fiecare loc ascuns găsești mii de ani de istorie ferecați ba într-o statuie, ba o columnă sau chiar monumente mărețe precum Colosseum-ul. Bineînțeles că este recomandat să folosești metroul dacă trebuie să ajungi dintr-un capăt în altul al Romei sau dacă vrei să ajungi în centru, pentru a nu pierde timpul stând blocat aiura în trafic. Așa facem și noi și cu 16,5 EUR de căciulă achiziționăm bilete pentru trei zile ca să fim cât mai flexibili cu putință. Oprirea seratică de astăzi o facem la Colloseum, pentru că eram pe linia albastră iar după ce facem poze din toate unghiurile posibile pornim agale pe Via dei Fori Imperiali cu promisiunea că mâine îl vizităm.

 

2013-05-05-21-47-30-11.JPGSuntem a 4 sau a 5-a oară împreună la Roma, iar eu nu-mi mai amintesc de câte ori a trebuit să vin cu serviciul așa că locurile ne sunt foarte familiare. Cu toate acestea, Roma este o redescoperire de fiecare dată când o vizitezi și chiar dacă ai văzut anumite opere de artă sau ruine arheologice, acestea au mereu farmecul lor aparte și sunt foarte diferite ca percepție în diferite momente ale zilei. Și în acest caz, plimbarea noastră are un farmec aparte considerând că seara nu mai fusesem niciodată pe această faimoasă stradă inaugurată în 1932 de către Mussolini, conducătorul fascismului în Italia, cel care în discursurile lui se inspira foarte mult din istoria și realizările imperiului Roman. Nu ai cum să nu ‘intri’ în istorie când ești la Roma, chiar și în cea mai neagră perioadă a istoriei, cum este cea a fascismului, într-un fel sau altul aici respiri istoria.

 

Facem câteva poze la frescele care arătau expansiunea impresionantă a imperiului Roman care ocupa în vremea împăratului Traian o bună parte din Europa de astăzi precum și părți din Asia și nordul Africii menținându-se așa câteva sute bune de ani, până la decăderea începând cu anul 400 e.n. Oricum dacă ești pasionat de acest subiect, poți să citești mai multe detalii aici.

 

2013-05-05-21-47-30-24.JPGÎn plimbarea noastră, după ce trecem pe lângă faimoasa Columnă a lui Traian, ajungem în Piața Venezia, locul în care se află faimosul Palat Venezia și statuia lui Vittorio Emanuelle. Numele pieței și al palatului este cel al cardinalului de Veneția, Pietro Barbo care mai apoi urma să devină Papa Paul al 2-lea în 1464. Dar să revenim la zilele noastre și la cele lumești ca să spun așa pentru că altfel de pierd în istorie. Aloo… mai ești aici cu mine da? …De ce îmi place mie așa mult locul acesta? Păi, după cum îți spuneam, în numeroasele mele delegații aici, am descoperit în spatele palatului un lift panoramic care te urcă pe palat și de unde vezi toată Roma, iar această priveliște de sus avea să-mi înfiripeze în cap ideea că aici ar fi cel mai frumos loc unde să o cer de soție pe Diana. Ei bine, nu am reușit, din diverse motive să o cer aici sus ci tot pe tărâmuri mioritice. Eu am vrut chiar mioritice de-a binelea, adică la Poiana Brașov, dar nici acolo nu am reușit așa că, ținând cont că toate lucrurile frumoase și bune vin spontan și nu programate, s-a întâmplat într-un faimos restaurant din București, când m-am așezat în genunchi (de se uita toată lumea la mine) și am cerut-o.. iar ea m-a ținut acolo câteva secunde (mie mi s-au părut minute bune) până a zis DA, în aplauzele celor de la masa.

2013-05-05-21-47-30-23.JPG

 

2013-05-05-21-47-30-32.JPGAstăzi, vroiam să ‘reiau’ cererea, adică un fel de reînnoire a ‘sentimentelor’ să zicem așa dar liftul nu mergea! 🙂 Băi ce noroc pe mine… ne reînnoim sentimentele cu un sărut și îl mângâiem și pe bebe prin burtică. Bebe care cere de mâncare, așa că mergem pe jos până la insula Tiberina unde ne spusese nouă o prietenă (da Aly?!) că sunt bărulețe, restaurante, ce să mai, loc de ‘alimentare’. Ajungem acolo și surpriză… găsim doar 2 câini leșinați și o mâță fugărită. Și colac peste pupăză, începuse să și plouă. Așa că ne întoarcem la ‘nea Gigi’ că nu mai știu cum îi zicea la local… a ba da.. stai că știu că uite scrie că are 5 stele Michelin și îi zice ‘Da Giggeto’… am fost pe aproape. Am descoperit din greșeală acest restaurant iar pentru că fusese recomandat de Michelin în 2012, prețurile erau pe măsură, adică o farfurie de spaghete 14 EUR!! Mă rog, ne era prea foame după atâta umblat așa că rămânem să vedem ce este așa de special. Acum, fără ca noi să fim mari experți, dar nu este că ghidul respectiv sau premiul primit de la Michelin, Tripadvisor și așa mai departe sunt greșite sau încearcă să te păcălească dar sincer sunt unii care după ce se văd cu sacii în căruță, adică cu stelele luate, uită cum au ajuns acolo și și-o iau în cap și din punct de vedere calitate dar și prețuri.

 

2013-05-05-21-47-30-33.JPGDe exemplu aici, fiind de 5 ani în Italia, știu și eu ce gust trebuie să aibă spaghete cu cașcaval și piper care în niciun caz nu trebuie să se simtă precum niște semințe tărcate proaspăt scoase din mașina de prăjit. De asemenea și servirea a fost specială, cred că domnul chelner fusese clovn la circ înainte cu specializarea ‘aruncatul farfuriei’ … bine că am avut prezență de spirit și am prins singura bucățică de dulce de pe imensa farfurie fix înainte să decoleze. Mă rog… de acum în colo mergem numai pe miros și intuiție și fără recomandările lui pește. Lasă-mă băi Îmbuc Îmbuc!!! Băi incredibil ăștia de vând umbrele în timp ce tu încerci să mănânci! Ce să fac băi frate cu ea acum? O umplu cu spaghete! Gata, hai că mi s-a luat…. plătim și plecăm spre hotel să ne odihnim și de mâine ne promitem să stăm mai atenți. Nu ne descurajăm! Somn ușor și ne vedem mâine.

 

 

 

Galerie Foto

 

 

  5 Responses to “Cartea de vizită a Italiei – Roma 1/2”

 1. Un oras minunat cu foarte multa istorie. Vacante de vis petrecute aici.

 2. Un oraș în care te lovești de istorie și turiști la tot pasul.

 3. Un oras frumos, am facut un circuit in Italia…

 4. Wow! Roma este superba!

 5. Am fost, am vazut , am placut, poate osa mai revin.

  Alta lume, alta civilizatie….nu ne putem compara….din pacate!

  Daca aveti ocazia…mergeti cu nadejde….aveti ce vedea.

  Si insulele sunt foarte misto!

Cristi si Diana